„Akarj! Remélj! Szeress! És tiéd lesz újra a Föld!”
Herman Hesse
print
Négy lábon - A kutyák
 
Rengeteg iromány szól arról, hogy miként tanítsunk meg a kutyánknak olyan dolgokat mint ülni, feküdni, stb... De arról kevés (és még kevesebb van a köztudatban), hogy miként lehet jó kapcsolatot kialakítani vele, mint egy másik faj egyik egyedével, aki más nyelvet beszél, más pszichológiát és más rendszert igényel a boldog élethez.
 
Számtalanszor látom, ahogy a kutyák megérkeznek a kutya futtatóra maguk után vonszolva a gazdájukat, majd össze gyűlnek az emberek és szépen körben állva beszélgetnek egymással, társasági életet élnek. Ez nagyon jó is, mert közben a kutyák is ezt teszik. De ez magában kevés.
 
A kutya jóval kevésbé távolodott el a farkastól mint azt sokan gondolják (még mindig szaporodó képes utódokat hoznak létre pároztatásuk esetén). Így tehát a kutya egy falkában élő állat. Ebből következik pár dolog.
  • A falkában rangsor van. Mindig van vezető és követő.
  • A rangsorban elöl álló dönti el ki mikor mennyit ehet
  • A rangsorban előrébb álló halad elöl, ő dönti el a vándorlás irányát
A legtöbb kutya erősebb, gyorsabb, kitartóbb, romlottabb kajával jól lakik mint az ember, de mi még is egy dologban többre vagyunk képesek, fejlettebb az agyunk, ezáltal az elöl felsorolt dolgok ellenére kevés erőfeszítéssel képesek lehetünk a falka vezérének lenni. Amint ez megtörténik a kutyák nagy része kiegyensúlyozottabb lesz, mert lekerül egy olyan felelősség róluk, amit nem képesek jól viselni, nem képesek az emberek világában irányítani egy falkát.
 
folyt. köv...