„Akarj! Remélj! Szeress! És tiéd lesz újra a Föld!”
Herman Hesse
print
Bikejöring
 
 Bikejöring hóban
Mi is a bikejöring?

Röviden kutyás terepkerékpározás. A testvére a canicross, ami ennek a gyalogos megfelelője. Mindkét sportág a Magyar Canicross Sportegyesület-hez tartozik.
 
"A szabályok egyszerűek: a kutyának kell elöl futni (legalább a pálya 95%-án) a gazdának utána, közöttük pedig egy póráznak kell feszülni, amely egyik végén a gazda övén vagy kerékpárján a másik végén pedig a kutya hámján csatlakozik. A kanyarokat a balra - vagy jobbra, parancsszavakra kell az ebnek teljesíteni (néha, főleg az elején nem árt a póráz kis kézzel való segítése). A kutyával való ilyetén futás vagy kerékpározás mind a gazdának, mind a kutyának öröm."
 
 
Felszerelés
 
Kell egy bringa, arra egy rögzítés a kötélnek, kell egy kötél, a kutyára egy hám, lehetőleg szánhúzó hám. A többi (pl. k-9) hámok nem igazán megfelelőek erre a célra, mert nem tudnak bennük a kutyák akkora erőt kifejteni mint a szánhúzó hámokban, amibe teljes testükkel bele tudnak feszülni.
 
Vizet is kell pakolni mind a kutyának mind magunknak. Mert a folyadék igény jelentősen megnől a futástól és tekeréstől. :)

KĂśtĂŠl rĂśgzĂ­tĂŠsi mĂłdja a biciklihezSok féle rögzítési módot láttam már, a legtöbben egy sima kötéllel oda tekernek egy karabinert. Nekem ez elég gánynak tűnt, ezért saját megoldás után néztem, ami végül is egy AWA bilincs, heveder, egy D gyűrű, gumi a bilincs alá és kis varrás segítségével ilyen lett. Eddig egy és két kutyával huzattam magam vele és bírja, a kiképzést. :)

Folyt. köv....